Bölcsődéseink élelmezése
Bölcsődéseink élelmezése
Bölcsődénkben reggelire 23% alatti zsírtartalmú húskészítményeket, vagy tejterméket (trappista sajt, kockasajt, lapkasajt) adunk friss zöldséggel és gabonaalapú élelmiszerrel.
A gyermekek naponta többször kapnak friss zöldséget (reggeli és uzsonna), valamint tízóraira gyümölcsöt, mivel ezek az élelmiszerek jó energia-, magas C-vitamin és élelmirost források.
Ebédre az 1-2 éves korosztály számára főzeléket biztosítunk feltéttel (párolva vagy sütve), igény szerint pépesített formában. Friss és fagyasztott termékekkel dolgozunk, a piacon fellelhető összes zöldségféléből válogatunk (pl.: zöldbab, zöldborsó, cékla, saláta, kelkáposzta stb.). Bölcsődés korosztály számára a szárazhüvelyes zöldségfélék felhasználását a rendelet nem engedi, így azok nem szerepelnek az étlapon. 2-3 éves korosztály számára darabosabb ételeket is biztosítunk: leves süteménnyel, tésztaételeket, rakott ételeket. Főzelékeinket mindig lisztes habarással készítjük, hagyományos rántást a rendelet szerint nem alkalmazhatunk.
Uzsonnára különböző házi készítésű krémeket kínálunk gabonaalapú élelmiszerrel: pritaminpaprikás vajkrém, tojáskrém, májkrém, körözött, zöldfűszeres szendvicskrém, de alkalmanként péksüteményeket és húskészítményeket is kínálunk a gyermekek számára.
Az étlapok összeállításánál figyelünk a színvilágra, az idényszerűségre, az ételek élvezeti értékére, hogy a gyermekek jó étvággyal fogyasszák el a számukra kínált ételféleségeket.